Het gevaar van gadgets…

| blog

Sinterklaas ligt net achter ons en de Kerstman klopt bijna aan de deur. En er is een grote kans dat beide heren diverse leuke gadgets met zich hebben meegebracht. Nieuwe tablets, smartphones, slimme lampen, verbonden koffieapparaten, etc. Maar zijn die nieuwe apparaten wel veilig? Gastauteur Aad van Boven van SecureMe2 geeft tips om jouw netwerk veilig te houden.

Waarschijnlijk komen er in Nederland alleen al in de maand december rond de 80.000 nieuwe Internet-of-Things apparaten online. En die zijn meestal niet ter vervanging, maar worden als extra apparatuur ingezet. En daarmee krijgen we dus ook 80.000 nieuwe aanvalsmogelijkheden voor de kwaadwillende medemensen onder ons.

Want de ervaring leert dat al deze leuke elektronische hebbedingetjes veiligheid niet als hoogste kwaliteit hebben. Vaak is het streven naar een lage kostprijs belangrijker dan een gedegen veiligheidscheck voor de producent. En zeker als deze producent niet van een gerenommeerd merk is dat last kan hebben van imagoschade.

Spullen die via eBay, Ali-Express of Deal Extreme worden aangeschaft hebben meestal grote issues en kunnen relatief eenvoudig gekaapt worden door hackers. En dat gebeurt over het algemeen via de sleepnet methode.  Daarbij wordt het internet geautomatiseerd afgespeurd naar verbonden apparatuur en zodra deze gevonden zijn, worden de kwetsbaarheden misbruikt om dieper je thuis- of bedrijfsnetwerk in te gaan of de apparatuur in te zetten om anderen aan te vallen.

Kortom…  best gevaarlijk al die ‘connected’ spullen en dat moeten we dus beschermen. De beste acties die je zo snel mogelijk zou moeten ondernemen zijn: 

  • Vervang de standaard gebruikersnaam en wachtwoorden. Gebruik een moeilijk te raden gebruikersnaam (geen admin) en een lang wachtwoord van minstens 8 tekens.
  • Maak verbinding met het internet via een Gast-netwerk op je router. Dan kan het apparaat alleen maar verbinden met het internet en niet met je andere apparatuur (bijvoorbeeld je netwerkopslag waar alle foto’s op staan).
  • Zet in je router de functie uPNP (Universal Plug-and-Pluy) uit (disabled). Hiermee voorkom je dat het apparaat zelf poorten kan openen in de router.
  • Zoek uit of er nieuwe firmware van het apparaat beschikbaar is. Vaak zijn daar bekende kwetsbaarheden in opgelost.
  • En voer altijd zo snel mogelijk alle updates uit van de besturingssystemen. Dit is met name van belang voor Apple iOS en Android apparatuur.

Met bovenstaande tips maak je het voor een digitale inbreker al vele malen moeilijker om je leuke nieuwe gadget te misbruiken.

Wil je meer weten over hoe je jouw organisatie digitaal kunt beveiligen? Kom dan naar onze kennissessie GDPR Privacy & Security, op woensdag 13 december bij Colours Rotterdam. Aad van Boven, beveiligingsexpert bij SecureMe2, is een van de sprekers. Lees hier meer.

Prettige en veilige feestdagen gewenst!

GDPR Colours Privacy en Security

Reacties

 

Verder praten over het vergroten van jouw online succes?

Direct contact

Neem contact met ons op!