Google Assistant voice ondersteuning voor Eneco is onze nieuwste innovatie

| blog

Met je stem een computer besturen. Het klinkt als ‘science fiction’ maar het is nu werkelijkheid. Met spraakherkenning wordt het mogelijk om op elk moment van de dag, acties uit te voeren met een computer.

Eneco heeft in samenwerking met Colours in de afgelopen weken Google Assistant beschikbaar gemaakt in het Nederlands. Zo is het mogelijk om als Toon-klant de temperatuur te veranderen. Mocht je geen Toon hebben maar wel klant zijn van Eneco dan kun je de meterstanden doorgeven.

Speech to text

‘Speech to text’ is waar de grootste partijen nu actief mee bezig zijn. Dit uit zich in de vorm van digitale assistenten. Zo heeft Microsoft Cortana in Windows geïntegreerd. Apple heeft Siri en Google heeft haar Assistant. Voor Eneco heeft Colours een Google Assistant en Alexa integratie ontwikkeld.

Google Assistant is beschikbaar op Android en te downloaden in de Apple App Store. Via Assistant is mogelijk om zowel met spraak, als door een vraag te typen opdrachten uit te voeren. Concurrentie blijft niet lang uit en het antwoord van Amazon op Google Assistant is Alexa. Met Alexa en de Google Assistant app wordt het mogelijk om bijvoorbeeld muziek af te spelen of je Chromecast te bedienen. Ook is het is mogelijk om een conversatie aan te gaan met de virtuele assistent en informatie in te winnen.

Google Assistant Actions

Google Assistant is zo ontworpen dat je actions – eigen mogelijkheden - kunt toevoegen aan de virtuele spraak assistent. Voor Eneco is de chatbot beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Hou er rekening mee dat we de Nederlandstalige versie van Google Assistent gefaseerd beschikbaar wordt gesteld. Mocht de Assistent voor jou niet werken in het Nederlands, de Eneco Chatbot werkt ook in het Engels.

De Eneco Action op Google Assistant

Een ander voorbeeld van een Google Action is Domino’s. Zo heeft Domino’s (een pizzabezorgdienst) een eigen Google Action waarbij je bijvoorbeeld een pizza bestellen. Dit is alleen nog niet beschikbaar in Nederland. Als ontwikkelaar van zo’n nieuwe action heb jij de regie om zelf antwoorden te formuleren. Zo wordt het mogelijk om interactie te hebben met deze skill.

In het onderstaande 35 seconde durende filmpje laat ik het koppelen van een account zien en het veranderen van de temperatuur.

Alexa

De voice dienst Alexa werkt op een soort gelijke manier als die van Google. Vanuit Colours hebben wij ook voor Eneco een skill hiervoor ontwikkeld. Je kunt er voor Eneco de Toon bedienen en de meterstanden doorgeven. Op dit moment is Alexa alleen beschikbaar in het Engels. Mocht je een Alexa in huis hebben, de chatbot heeft dezelfde functionaliteiten als de Google Action.

De Amazon Echo Dot. Dit IOT-device maakt gebruik van Alexa.

De werking van Alexa ligt ik toe in het volgende filmpje:

Realtime content serveren aan de assistenten

Wanneer je als ontwikkelaar een Google Action aanmaakt wordt er gevraagd naar een webhook - een voor de normale gebruiker verborgen webpagina die luistert naar antwoorden van in dit geval Google Assistant. Op deze manier wordt het mogelijk om dynamisch antwoorden te geven. Het voordeel hiervan is dat het als merk mogelijk wordt om realtime content up te daten en een gepersonaliseerde experience te bieden. We gebruiken artificial intelligence om het juiste antwoord te bepalen en dankzij slimme software wordt het juiste antwoord geserveerd aan de eindgebruiker.

Met je stem een computer bedienen is toegankelijk voor een groot publiek

Er is een nieuw kanaal bij gekomen in het service-landschap! Deze innovatieve manier zorgt voor een gepersonaliseerde experience waarbij gemak centraal staat. Bijna alles is computer-stuurbaar, zonder dat je de bank hoeft af te komen. Mocht de wereld van ‘service by speech’ je interesse hebben gewekt, maar weet je nog niet hoe je dit in je organisatie kunt toepassen en heb je de nodige vragen? Stuur mij dan een mailtje dan kunnen we een kopje koffiedrinken.

Reacties

 

Verder praten over het vergroten van jouw online succes?

Direct contact

Neem contact met ons op!