Wat je hebt gemist op het Sitecore Symposium

| blog

Op het Sitecore Symposium in Las Vegas hebben we de allernieuwste innovaties gezien. Benieuwd naar Sitecore 9.0, xConnect, Cortex, Zenith en Horizon? We praten je graag bij.  

Op het Symposium heeft Sitecore haar nieuwste versie gelanceerd: Sitecore 9.0, ofwel de Sitecore Experience Cloud. Onderdeel van deze nieuwe release zijn onder andere xConnect, Cortex, een nieuwe Commerce-versie en verbeterde Cloud-toepassingen. Samen met content management en marketing automation bieden deze technologieën een breed platform voor het realiseren van een rijke, flexibele en eenvoudig uitbreidbare digitale ervaring.

Sitecore xConnect
xConnect is een nieuw API framework om de integratie met xDB eenvoudiger te maken. xDB verzamelt klantdata en gegevens over de bijbehorende interacties van bezoekers. Het uitlezen van deze data voor gebruik in andere systemen of kanalen, en het verrijken van deze profieldata vanuit externe systemen, is nu gestandaardiseerd via de xConnect service layer. Zowel binnen Sitecore zelf als voor eigen third-party implementaties. Hiermee is het interacteren met de experience data van Sitecore vele malen eenvoudiger, gestructureerder en krachtiger geworden, waarmee dit één van de belangrijkste innovaties is voor Sitecore als Experience Platform. Naast futuristische Internet-of-Things toepassingen en andere omni-channel implementaties, is hiermee ook het koppelen van je eigen ERP- en / of CRM-systeem eenvoudiger geworden.

Voor uitgebreide documentatie over xConnect, zie Sitecore Documentation: xConnect.

Sitecore Cortex
Cortex is een machine learning engine voor Sitecore, waarmee je real-time inzicht kunt krijgen in het gedrag van bezoekers. Cortex helpt in het ontdekken van nieuwe klantsegmenten en kan continu A/B-tests uitvoeren op jouw website. Een nieuwe maar veelbelovende ontwikkeling. We verwachten in de tweede helft van 2018 meer van deze technieken te zien en te kunnen demonstreren.

Commerce
In januari 2018 zal Sitecore een nieuwe versie van Commerce uitbrengen, eveneens versie 9. Dit is een volledig in Sitecore geïntegreerde e-commerce-oplossing, die sinds de overname van Commerce Server volledig herbouwd is in .NET Core. Commerce 9 is sterk verbeterd ten opzichte van voorgaande versies, met een meer flexibele en beter in Sitecore’s marketing tooling geïntegreerde functionaliteit. De oude storefront (voorbeeld-shop) is vervangen door een verzameling SXA-componenten.

Cloud
Het uitrollen van Sitecore via de Azure Marketplace is ook verbeterd. Je kunt nu een volledige installatie uitvoeren via de wizard in de Azure portal. Daarbij kun je een keuze maken voor:
- De gewenste versie (alle 8.2 updates en de eerste versie van 9.0)
- De topologie (XP, XM of xDB – content management, de experience database of een combinatie daarvan)
- De omvang (van een enkelvoudige server tot een groot uitgeschaalde productieomgeving).

Alhoewel dit de eenvoudigste manier is voor het opzetten van een Sitecore-omgeving in Azure, leent deze aanpak zich niet voor alle scenario’s. Denk vooral aan het uitrollen van demo-sites en gestandaardiseerde websites, zoals gebouwd op SXA. Voor meer configuratie- en maatwerkmogelijkheden is een custom scripted deployment nog altijd de beste route.

Azure portal

Sitecore 9 Forms
De oude WebForms for Marketers (WFFM) module is vanaf versie 9 vervangen door Sitecore Forms. Hoewel WFFM prima bruikbaar was voor eenvoudige formulieren, sloot deze module niet meer aan bij de huidige standaarden en verwachtingen van webformulieren. Forms is een volledig geïntegreerde en standaard meegeleverde tool voor het opbouwen van online formulieren in Sitecore. De gebruikersinterface is sterk verbeterd, onder andere met drag & drop, en wizard-stijl formulieren die uit meerdere pagina’s bestaan zijn vanaf nu ook mogelijk. Daarnaast kunnen we nu ook templates maken voor formulieren, wat het hergebruik en de eenvoud van het publiceren van formulieren ten goede komt.

WFFM is overigens eveneens beschikbaar in versie 9.0, en wordt voorlopig nog ondersteund. Maar in een toekomstige release komt deze support uiteraard te vervallen.

Voor meer informatie over deze nieuwe formulierenmodule, zie: Sitecore Documentation: Introducing forms.

Sitecore Forms

Federated Authentication
Een lang verwachte feature voor Sitecore is Federated Authentication. Dit houdt in dat we authenticatie makkelijker kunnen koppelen en uitvoeren via andere systemen, zoals Azure Active Directory of Facebook bijvoorbeeld, waardoor gebruikers makkelijker in kunnen loggen en ingelogd kunnen blijven in zowel de website als in Sitecore zelf. In het verleden vereiste dit veel maatwerk, nu is het volledig ondersteund vanuit Sitecore en eenvoudig in te zetten.

Marketing Automation
Ook de Marketing Automation tooling is volledig herzien: een nieuwe drag & drop gebruikersinterface met eenvoudiger campagne management op basis van flow charts. Deze tool vervangt de Engagement Automation plans uit vorige versies, hoewel deze niet over te zetten zijn, omdat Marketing Automation een nieuw concept is binnen Sitecore. Het implementeren van engagement strategieën en het uitvoeren van campagnes is intuïtiever en krachtiger geworden, ook voor complexe campagnes, het instellen van triggers en het volgen van bezoekers in hun gehele digitale klantreis.

Documentatie van deze nieuwe Marketing Automation tool is te vinden op Sitecore Documentation: Marketing Automation

Marketing Automation Sitecore
 

Foto presentatie Sitecore SymposiumSQL support for xDB
De Experience Database, of xDB, draaide sinds zijn introductie op MongoDB. Dit betekent dat het niet mogelijk was volledig op Microsoft-technologie te draaien, en ook niet volledig in Azure PaaS. We hebben daar verschillende elegante oplossingen voor gevonden, zoals de inzet van de SaaS-dienst mLab, maar het was nog altijd de enige afhankelijkheid van het platform buiten de Microsoft stack. Voor versie 9 is daar verandering ingekomen: voor de inrichting van xDB ligt de keuzevrijheid van database-technologie bij de implementatiepartij. Echter, de Initial Release (eerste versie) van 9.0 ondersteunt vooralsnog juist alleen SQL Server 2016. Het is vanaf nu dus mogelijk om over te stappen op een volledige Microsoft stack. Als je vast wil houden aan MongoDB, is het verstandig te wachten op de eerstvolgende update van versie 9.0.

Het upgraden van Sitecore versie 8.2 op MongoDB naar Sitecore 9.0 op SQL is niet complexer dan het vasthouden aan MongoDB, omdat beide paden uitgevoerd moeten worden met behulp van de xDB Data Migration Tool. Sitecore biedt hier dus voorzieningen voor en ondersteunt uiteindelijk alle mogelijke routes.

Easier upgrades
Naast de xDB Data Migration Tool, is Sitecore qua content management system ook eenvoudiger te upgraden naar de nieuwste versie. Vanaf versie 8.1 en hoger is de upgrade uit te voeren met de installatie van slechts één enkele Sitecore package. Heb je een oudere versie, dan kun je daarvoor de Express Migration Tool gebruiken (vanaf versie 6.6 en hoger).

Sitecore Zenith & Horizon preview
In de closing keynote van het Symposium heeft Sitecore twee baanbrekende nieuwe concepten getoond: Zenith & Horizon. Waar Zenith een nieuwe vorm van contentdistributie is, gericht op meerdere kanalen en systemen, is Horizon een volledig nieuwe page design tool. Samen luiden zij een nieuw Sitecore-tijdperk in, dat volledig data driven is en meer gericht is op de marketeer, in tegenstelling tot het traditionele item gebaseerde content model.

In Horizon kun je content aanpassen op ieder gewenst device, in real-time. Per device wordt de gegeneerde engagement value getoond zodat je kunt zien welke content op welk device de meeste waarde genereert. Alles is erop gericht de user experience op te bouwen rondom het verkrijgen van inzicht, inzicht in data, data die Sitecore verzamelt en verrijkt wordt met Machine Learning algoritmes. Ook de drag & drop en intelligentere interface maken content management veel eenvoudiger dan in de huidige Experience Editor! Neem een kijkje in de toekomst met deze korte impressie van de slotpresentatie op het Symposium:

Wanneer deze nieuwe tools beschikbaar komen is nog niet bekend, en ik verwacht dat ze voorlopig nog als aparte tool naast Sitecore zelf ingezet worden, maar ze geven zeker een goed beeld van de richting die Sitecore op zal gaan voor een volgende release!

Meer informatie
Voor meer informatie en / of een meer op developers gericht overzicht van de nieuwe ontwikkelingen, zie het blog van Rob Habraken (Engels). Wil je meer weten over de mogelijkheden die Sitecore biedt voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.

Reacties

 

Verder praten over het vergroten van jouw online succes?

Direct contact

Neem contact met ons op!