Hoe jouw website beter presteert dankzij Azure Cloud

| blog

Je hebt er vast al van gehoord: Azure Cloud. Maar liefst 90% van de fortune 500 gebruikt Azure Cloud. Maar wat is het precies? En hoe helpt het jouw organisatie? Rob Habraken legt het je graag uit.

Azure is het Cloud platform van Microsoft en bestaat al bijna 8 jaar. Vooral de laatste jaren wint Azure enorm aan populariteit. Hoe dat komt? Het is eenvoudig in gebruik, kent een hoge beschikbaarheid, biedt vrijwel alle denkbare diensten op het gebied van hosting en aanvullende SaaS-diensten, en je betaalt alleen wat je gebruikt (Pay Per Use).

Na een verkennende fase zijn wij enkele jaren terug overgestapt naar Azure als prefered hosting supplier. Sindsdien hebben we al tientallen projecten succesvol in productie gebracht op Azure en zijn we sinds dit jaar ook officieel Azure Gold Partner.

Waarom zijn onze klanten zo enthousiast over Azure? Naast de genoemde voordelen, heeft Azure ook ons werk inhoudelijk en procesmatig veranderd ten aanzien van hosting. Het garanderen van stabiliteit en continuïteit is hiermee veel eenvoudiger geworden. Voor onze klanten heeft Azure dus grote voordelen.

Schaalbaarheid
Azure is schaalbaar, in principe oneindig schaalbaar. Zelfs over meerdere datacenters en meerdere werelddelen. Dat is ontzettend handig als er bijvoorbeeld een campagne loopt. Dan wil je graag extra servercapaciteit. Maar het voortdurend onderhouden en draaiend houden van al deze serverinstanties zou een kostbare aangelegenheid zijn. Met Azure kan dat een stuk goedkoper. Dankzij het Azure platform kunnen we eenvoudig instellen wat de minimale en maximale servercapaciteit is. Azure zal dan zelf opschalen wanneer dit nodig is, en brengt alleen de werkelijk verbruikte capaciteit in rekening. Hierdoor kunnen we doorgaans volstaan met een beperktere basissetup, terwijl we ook beter voorbereid zijn op pieken in bezoekersaantallen!

Snelheid & Controle
Wanneer je Azure inzet, krijg je toegang tot de handige Azure Portal. Dit is een uitgebreid instrument waarbij alle configuratie en monitoring binnen handbereik is. De gehele infrastructuur is gevirtualiseerd. Daardoor zijn alle aanpassingen eenvoudig en volledig softwarematig door te voeren. Dit legt het beheer van de omgeving direct bij de implementatiepartner en neemt extra barrières weg in afstemming met een externe hosting partner en / of het uitbreiden of aanpassen van fysieke hardware. Deze controle en de eenvoud waarmee aanpassingen door te voeren zijn, maakt de time-to-market extreem kort. Een nieuwe omgeving is al binnen enkele uren opgezet, en aanpassingen vergen daarna vaak maar een zeer geringe inspanning.

Automatische (re)provisioning
Één van de grootste voordelen is het automatisch kunnen (re)provisionen. Provisioning is het opzetten van een nieuwe omgeving. Letterlijk het voorzien in iets; in dit geval een infrastructuur. De klassieke setup van een fysieke server, een virtuele omgeving, of in Cloud-termen een IaaS server, vereist een handmatige installatie van een nieuwe omgeving. IaaS staat voor Infrastructure-as-a-service en levert klassieke hosting op een gevirtualiseerde manier. Hierbij beheer je nog altijd het Operating System en ben je verantwoordelijk voor het patchen van het OS (Operating System) en het monitoren van security, performance, en het uitvoeren en opslaan van backups. Alle software die je hierop installeert moet bovendien beheerd worden. Vaak gaan dergelijke installaties gepaard met veel documentatie en uitgebreide installatiehandleidingen.

Naast de IaaS offering, biedt Azure echter ook een PaaS offering. PaaS staat voor Platform-as-a-service en biedt een hoger abstractieniveau. Je neemt een platform af en beheert daarbij alleen je eigen maatwerk implementatie of software. Azure zorgt voor de onderliggende infrastructuur en het beheer van alle bijkomende aspecten, zoals onder andere OS patching. Dit model ontzorgt gebruikers van het platform en maakt het mogelijk dat dienstverleners zoals Colours zich enkel nog op hun eigen product en kerncompetentie hoeven te concentreren.

Bovendien kent Azure zogenaamde ARM templates, ofwel Azure Resource Manager templates. ARM is een formaat, gebaseerd op JSON, dat de inrichting van jouw Azure diensten in tekst kan omschrijven, inclusief alle onderlinge afhankelijkheden en bepaalde specifieke configuratie. We hoeven een server dus niet meer handmatig te installeren en deze handmatige stappen uitvoerig te documenteren, maar ‘scripten’ de installatie, waarbij de ARM templates de vastlegging zijn, om deze vervolgens door Azure automatisch uit te laten voeren. Concreet betekent dit dat wij slechts eenmaal een server-inrichting uit hoeven te werken, om deze telkens in slechts enkele minuten volledig geautomatiseerd te installeren.

Ook het herstellen van een corrupte installatie, het herstellen van een backup, het opschalen met een extra server, of het opnieuw uitrollen bij een nieuwe deployment, is hiermee eenvoudig en vooral 100% betrouwbaar: het risico op fouten door handmatige handelingen is volledig verdwenen.

Sitecore & Umbraco
Colours levert zowel Sitecore als Umbraco-implementaties op het Azure-platform en heeft in beide Content Management Systemen veel ervaring op dit vlak. Voor beide systemen hebben we een standaard ontwikkeld qua installatie en configuratie, waardoor we snel up & running zijn, en optimaal profiteren van de kracht van het Azure platform. Websites zoals Arbo Unie en de Goudse zijn een goed voorbeeld van de performance en schaalbaarheid die we mede met behulp van het Azure platform hebben kunnen realiseren.

Wil je meer weten over Azure Cloud hosting en hoe dit bij kan dragen aan het online succes van jouw organisatie? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag om zoveel mogelijk resultaat uit jouw digitale middelen te halen.  

Reacties

 

Verder praten over het vergroten van jouw online succes?

Direct contact

Neem contact met ons op!